UNRWA, ECOSOC ve Trump’ın Gazze yorumu

İsrail Parlamentosu, UNRWA’nın Faaliyetlerini Yasakladı

İsrail Parlamentosu, Ekim ayında Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler İçin Yardım ve Çalışma Ajansı’nın (UNRWA) İsrail topraklarında faaliyet göstermesini yasaklayan yasayı onayladı. Bu kararın ardından 15 aylık savaş sonrası İsrail, UNRWA’ya Doğu Kudüs’teki operasyonlarını durdurma çağrısı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri, Batı Şeria, Doğu Kudüs, Suriye, Ürdün ve Lübnan’da yaklaşık 6 milyon Filistinli mülteciye hizmet veren UNRWA’nın önemli finansörlerindendi. Ancak 2024 Mart ayında İsrail hükümeti, 12 ajans çalışanının Hamas saldırısına katılımını iddia etmesi üzerine UNRWA’ya yapılan finansmanı sonlandırdı.

UNRWA, Hamas üyelerinin kuruma sızdığı suçlamalarıyla karşı karşıya. BM’nin yaptığı soruşturmalara göre, yaklaşık 13.000 çalışandan sadece 10’u gruplarla bağlantılıydı ve bu kişiler işten çıkarıldı.

İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon, BM Genel Sekreteri António Guterres’e hitaben yazdığı mektupta, “UNRWA’nın Kudüs’teki operasyonlarını durdurması ve şehirde faaliyet gösterdiği tüm binaları, en geç 30 Ocak 2025’e kadar boşaltması gerekmektedir” dedi

Trump, Gazze Konusundaki Görüşlerini Açıkladı

Cumartesi günü başkan Donald Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada Gazze’ye dönüşlerle ilgili soruya cevap verirken, Gazelilerin Arap ülkelerine yerleştirilmesinin daha uygun olabileceğini belirtti. Trump, bu kapsamda Mısır ve Ürdün gibi ülkelerin bu konuda rol alabileceğini ifade etti.

Biden yönetiminin İsrail’e bomba tedarikine getirilen engelin kaldırılmasıyla ilgili de konuşan Trump, bu kararın uzun zamandır beklenen bir gelişme olduğunu vurguladı. Pentagon’un General Dynamics üretimi bombaları göndermek için hazırlandığını belirtti.

Trump ayrıca, Biden yönetiminin İsrailli yerleşimcilere uyguladığı yaptırımların da sona erdiğini duyurdu. Bu gelişmeler, İsrail lobisine yakın isimler arasında tepkilere neden oldu.

Ürdün ve Filistinli Mülteciler

Trump, Cumartesi günü Ürdün Kralı II. Abdullah ile yaptığı görüşmede, Ürdün’ün yaklaşık 2,4 milyon kayıtlı Filistinli mülteciyi kabul ettiğini ve çoğuna vatandaşlık verdiğini belirtti.

Ürdün’de 10 büyük Filistinli mülteci kampı bulunmaktadır. Bölgede yaşanan gelişmeler ve Filistinli mültecilerin durumu yakından takip edilmektedir.

ECOSOC’un Önemi

Birleşmiş Milletler’in yıllık Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) Ortaklık Forumu, geniş yelpazedeki aktörlerin katılımıyla çalışmaları destekleyen önemli bir platformdur. Sivil toplum kuruluşlarının bu tür forumlarda etkili bir şekilde yer alması, 1946’dan bu yana ECOSOC’un görevlerinden biri olmuştur.

Bu tip komitelerde yer alabilmek, STK’lar için önemli bir konudur ve bu statüye sahip olabilmek zordur.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir