İşsizlik fonunda toplanan milyarlar patronlara gitti: İşsizlerin yarısı maaşını alamadı

TÜİK verileri: İşsizlik oranı yüzde 7,9’a geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik oranının yüzde 7,9’a gerilediğini duyurdu. İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) verilerine göre ise işsizlik maaşı için başvurularda üç katına varan artış yaşandı.

İŞKUR çatısı altında oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’nda (İSF) toplanan kaynak tutarı nisan sonunda 427 milyar 483 milyon liraya yükseldi. Mart sonunda İSF’den işsizlik maaşı alan kişi sayısı 469 bin 792 ve ödenen tutar ise 5 milyar 118 milyon lira oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve ekonomi yönetimi sözcülerinin iddialarına rağmen, işsizlik maaşı başvurularında ciddi bir artış yaşandığı görülüyor. Geçen yılın tamamında işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı 1 milyon 659 bin iken, bu yılın ocak-mart döneminde sadece üç ayda başvuran kişi sayısı 953 bin 255’e ulaştı.

Özellikle mart ayında işsizlik maaşı başvurularında rekor bir artış yaşandı. 2023 ve 2024’te 1,6 milyon başvuruya karşılık, bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 1 milyon başvuru gerçekleşti.

İşsizlik maaşı başvurularındaki artış, TÜİK verilerinin gerçeği tam olarak yansıtmadığını gösteriyor. Ocak-mart döneminde maaş başvurusunda bulunan 953 bin kişiden 461 bine ödeme yapıldı.

İşsizlik ödeneği tutarlarına ocak ayında yapılan yüzde 30’luk artışla birlikte asgari tutar aylık 10 bin 323, en yüksek tutar ise 20 bin 646 lira oldu.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan ödemelerde ise işverenlere sağlanan desteklerin payı oldukça yüksek. Nisan sonuna kadar İSF’den yapılan giderlerin toplamı 77,5 milyar lira oldu. İşsizlik maaşı için ise ödenen tutar 24,5 milyar lira.

İşverenlere sağlanan teşvik ve destek ödemeleri ise 27 milyar liraya ulaştı. Tüm bu ödemelerle birlikte işverenlere aktarılan fon kaynağı toplamı 50 milyar lirayı geçti.

Sadece nisan ayında işsizlik maaşı için yapılan ödeme tutarı 2,7 milyar lira olurken, işverenlere sağlanan teşvik ve destek ödemeleri 5,6 milyar lirayı aştı.

Related Posts

Mevduat faizinde yükseliş yeniden başladı: Hangi banka ne kadar kazandırıyor?

Mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş, yatırımcıların en yüksek getiriyi sunan bankaları araştırmasına neden oldu. Bankalar arasındaki farklar, net kazançlarda büyük değişikliklere yol açarken, faiz oranları da hızla değişiyor. Peki en yüksek faizi hangi banka veriyor? İşte ayrıntılar…

TİGEM 60 safkan Arap koşu tayı satacak

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü, 60 safkan Arap koşu tayının satışı için ihale yapacak.

Otomotivde tüm zamanların rekoru: 4 ayda 12,6 milyar dolar!

Otomotivde tüm zamanların rekoru: 4 ayda 12,6 milyar dolar!

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı: Yaş çayda üreticinin hakkı 35 liradır

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, 2025 yılı yaş çay fiyatının en az 35 lira olması gerektiğini belirterek, “Bu fiyat çiftçinin hakkıdır, ödenmezse üretici topraktan kopar” dedi.

Bakan Kacır: Sanayimizi güçlendirecek yapısal adımları hızla hayata geçireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”ne ilişkin, “Sanayimizi güçlendirecek yapısal adımları hızla hayata geçirecek, fırsatları gerçeğe dönüştürmeyi başaracağız.” ifadesini kullandı.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.