İş birliğinde yeni düzenleme: Kurum bu durumları ihlal saymayacak

Rekabet Kurumu’ndan Yeni Düzenleme: Uzmanlaşma Anlaşmaları İçin Şartlar Belirlendi

Konuya ilişkin bir tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğle birlikte, teşebbüsler arasında yapılan uzmanlaşma anlaşmalarının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da yer alan “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşmalar, Uyumlu Eylemler ve Kararlar” hükümlerinden grup muafiyeti kapsamında istisna tutulmasına dair koşullar belirlendi.

Bu yeni düzenleme ile, aynı ürün pazarında faaliyet gösteren taraflar arasında yapılan tek taraflı ve karşılıklı uzmanlaşma anlaşmaları ve ortaklaşa üretim anlaşmaları için muafiyet sağlanacak.

Muafiyetin uygulanabilmesi için tarafların münhasır alım veya satım yükümlülüğünü kabul etmesi ve uzmanlaşma ürünlerini ortak dağıtması gerekecek.

TEBLİĞ HÜKÜMLERİ GEÇERLİ KILINDI

Uzmanlaşma anlaşmalarının esas amacı olmaması kaydıyla, fikri mülkiyet hakları devri ya da lisans verilmesi gibi yan hükümleri kapsaması durumunda, bu tebliğ hükümleri geçerli olacak.

Ancak rekabeti kısıtlamayı amaçlayan düzenlemeler içeren anlaşmalar muafiyet kapsamı dışında tutulabilecek. Örneğin, doğrudan müşterilere yönelik fiyat belirleme, pazar ya da müşteri paylaşımı içeren anlaşmalar muafiyet uygulanmayacak.

PAZAR PAYI %20’Yİ GEÇMEDİĞİ SÜRECE MUAFİYET GEÇERLİ OLACAK

Uzmanlaşma ürünlerinin dahil olduğu ilgili pazarlardan herhangi birinde tarafların toplam pazar payı %20’yi geçmediği sürece muafiyet geçerli olacak.

Geçmişe yönelik olarak, yeni tebliğdeki şartları karşılamayan anlaşmaların 2 yıl içinde uyumlu hale getirilmesi gerekecek, aksi takdirde Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki yaptırımlar uygulanacak.

ÖZETLE:

Rekabet Kurumu’nun yeni düzenlemesi, şirketler arasında işbirliğini teşvik ederken rekabeti korumayı amaçlıyor. Ancak rekabeti bozacak türdeki anlaşmalar muafiyet kapsamı dışında tutulacak.

Related Posts

Araç sahipleri dikkat: Kasko ve trafik sigortasında değişiklik yarın başlıyor

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe giriyor. Kasko ve trafik sigortası sisteminde pert sayılma kriterleri değişiyor. Artık hasar oranı yüzde 60’ın altında olan araçlar tamiratla trafiğe dönebilecek.

Trump’la birlikte küresel ekonomide yeni dönem: Korumacılık yükseliyor, bölgeselleşme derinleşiyor

Artan korumacı politikalar, küresel ekonomik sistemde radikal bir dönüşümün habercisi oldu. ABD-Çin rekabeti ve jeopolitik gerilimlerin gölgesinde, yeni dönemin bölgeselleşme ve stratejik ittifaklar üzerine inşa edileceği öngörülüyor. Uzmanlara göre küresel serbest ticaret dönemi yerini çok merkezli ve parçalı ekonomik bloklara bırakıyor.

Ev sahiplerine uyarı: Haklı gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yapanlara 200 bin TL ceza

Ticaret Bakanlığı, internet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında 21 ev sahibinin ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yaptığını tespit ederek 4,2 milyon TL para cezası uyguladı.

Ev sahiplerine ‘Eyvah’ dedirtecek açıklama: Bakanlık sosyal medya hesabından paylaştı

Ticaret Bakanlığı, internet ortamında verilen gayrimenkul ilanlarında yapılan haksız fiyat artışlarının mercek altına alındığını ve gerekli yaptırımların uygulandığını duyurdu.

Dolar endeksi çakıldı: 3 yılın en düşüğü

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için yeni bir ismi eylül ya da ekim ayında seçip açıklamayı değerlendirdiği yönündeki haber akışıyla dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybederken, dolar endeksi 97,076’yla son 3 yılın en düşük seviyesini gördü.

100 bin TL’nin faiz getirisi fırladı! Parasını alan bankaya koşuyor

Yatırımcılar, yüksek faiz ortamında bankaların sunduğu mevduat oranlarını yakından takip ediyor. Özellikle 100 bin TL ve üzeri birikimi olanlar, hangi bankanın ne kadar faiz verdiğini araştırıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararının …