Her 10 kadından 1’i risk altında: Endometriozise dikkat!

Endometriozis hakkında bilinmesi gerekenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Tuncer Kumcular, endometriozisin her 10 kadından yaklaşık 1’ini etkilediğini ve şiddetli ağrı, kısırlık ve yaşam kalitesinde ciddi düşüşe neden olabileceğini belirtti. Kumcular, “Şiddetli adet ağrısı normal değildir. Bu durumda doktorunuza danışarak erken müdahale şansını yakalayabilirsiniz” dedi.

Rahim dışında büyüyen dokuya dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Opr. Dr. Tuncer Kumcular, endometriozisin, rahim içini kaplayan endometrium dokusunun rahim dışında büyümesiyle ortaya çıktığını belirtti. Kumcular, bu hastalığın belirtilerinin genellikle göz ardı edildiğini söyleyerek, “Şiddetli adet ağrısı, kronik kasık ağrısı, cinsel ilişkide ağrı, idrar yaparken veya dışkılama sırasında ağrı ve kısırlık gibi sorunlar yaşanabilir. Bu belirtiler erken teşhis için önemli ipuçlarıdır ve hastalığın ilerlemesini önlemek açısından çok kritiktir.” şeklinde konuştu.

Tedavide altın standart: Laparoskopi

Endometriozis tedavisinde farklı yöntemlerin olduğunu belirten Opr. Dr. Kumcular, “Ağrı kesiciler, hormon tedavileri ve cerrahi müdahaleler uygulanabiliyor. Günümüzde laparoskopik cerrahinin altın standart tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Kumcular, bu yöntemin hastalığın etkilerini azaltabileceğini dile getirdi.

“Sağlığınız her şeyden önemli”

Kumcular, kadınların ağrılarını “normal” olarak kabul etmemeleri gerektiğine dikkat çekerek, “Şiddetli adet ağrısı normal değildir. Doktorunuza danışarak erken müdahale şansını yakalayabilirsiniz. Sağlığınız her şeyden önemlidir. Bu nedenle şikayetlerinizi ertelemeyin.” şeklinde uyarıda bulundu.

Related Posts

Aile hekimleri için “6 ay muayeneye gelmeyen hasta” kuralı değişiyor

Aile hekimleri yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Hekimlerin tepki gösterdiği bir kural da ise değişikliğe gidildi.

Uzmanından keneye karşı ‘dışarıda uyumayın’ uyarısı

Uzmanından keneye karşı ‘dışarıda uyumayın’ uyarısı

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.