Bul bir şey tutukla!

Mehmet Tezkan Yargı Reformu Gündemi

Adalet Bakanlığı sürekli olarak yargı reformu paketlerini açıklıyor. Geçen ay en sonuncusu duyuruldu. Ancak henüz Meclis’e sunulmadı.

10. Yargı Paketi Yolda

Geçtiğimiz hafta Erdoğan, Yargı Reformu Stratejik Belgesini kamuoyuna açıkladı. Bu belge, önümüzdeki dört yılın hedeflerini içermekte olup, bu beşinci stratejik belge olarak dikkat çekti.

10 yargı paketi ve 5 yargı reformu belgesi hedefleri aynı yönde ilerliyor: yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendirmek, hesap verebilirlik ve şeffaflığı artırmak, adalete erişim kolaylığını sağlamak ve adil yargılama süreçlerini güvence altına almak gibi pek çok amaç yer alıyor.

Ne var ki, bu hedeflere ulaşmak yıllardır mümkün olamıyor. Tam aksine, ülke her geçen gün geriye gitmekte ve hukuk devleti olma konusunda zorluklarla karşılaşmaktadır. Hukuk sadece kitaplarda kalıyor ve hayata geçirilemiyor.

Hukuka göre, tutukluluk en son çare olmalıdır ancak uygulamada farklı bir tablo karşımıza çıkıyor. Savcı ve hakimler, kişileri hapse atma yoluna giderek, yargılama sürecini adil bir zeminde yürütememekte ve hukuka uygun davranmamaktadır.

Yargı reformlarına rağmen, hala hukuksuzlukla mücadele eden bir sisteme sahibiz. Adalet sağlanamıyor ve hukukun üstünlüğüne gereken önem verilmiyor.

Son dönemde artan tutuklama kararlarına ilişkin olarak, özellikle sosyal medya paylaşımları ya da geçmişteki etkinliklere dayanılarak alınan tutuklama kararları konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Bu tutuklamaların arkasındaki sebeplerin netliğe kavuşturulması gerekmektedir.

Halit Ergenç ve Ünlü Sanatçıların Durumu

Son günlerde, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın ardından, menajer Ayşe Barım’ın adı tutuklama sürecine dahil olmuştur. Ancak, bu durumla ilgili net detaylar henüz ortaya çıkmamıştır.

Halit Ergenç gibi birçok ünlü sanatçının, geçmişe ilişkin sosyal medya paylaşımları veya etkinlik katılımları nedeniyle tutuklanmaları, toplumda endişe yaratmıştır. Bu tutuklamaların arkasındaki gerçek sebepler hala belirsizliğini korumaktadır. Sanatçıların iradeleri sorgulanmamalı ve hukuki süreç adil bir şekilde yürütülmelidir.

Sonuç olarak, Türkiye’de hızla artan tutuklamalar ve hukuka uyumsuz uygulamalar, ülkenin demokratik yapısına zarar vermektedir. Hukukun üstünlüğüne ve adaletin sağlanmasına destek olmak herkesin sorumluluğundadır.

Ergenekon döneminin korku iklimi yeniden canlanmakta ve bu durum endişe vericidir. Adalet herkese lazım olduğu gibi, hukukun üstünlüğü de en temel hak olan insan haklarına uygun olarak sağlanmalıdır.

Related Posts

DEM Parti’den üç ay sonra ilk kez İmamoğlu başvurusu

DEM Parti üç aydır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etmek için ilk kez Adalet Bakanlığı’na başvuracak.

‘Fon alan gazetecilere inceleme’ iddiası: CHP’li Bulut’tan sert yanıt

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “CHP’den fon alan gazetecilere yönelik ikinci dalga inceleme başlatıldığı” iddiasına ilişkin, “Partimiz ve şahsımla ilgili sürekli çirkin iftiralar atanlardan yargı önünde hesap soracağız” dedi.

Orta Doğu’da savaş çanları çalıyor: İsrail’in gerçek amacını açıkladılar

Tüm dünya 2 gündür İsrail ile İran arasındaki çatışmaları tedirginlikle izliyor. İsrail’in başlattığı saldırılara İran da füzelerle yanıt verdi. İsrail’in saldırılarında aralarında üst düzey 20 komutanın da olduğu 78 İranlı hayatını kaybederken İran …

İran İsrail saldırılarında 3 kişi öldü

İran’ın İsrail’e dün akşamdan itibaren düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 3’e yaralananların sayısı ise 91’e yükseldi

Son Dakika… İsrail’den İran’a yeni füze saldırısı

İsrail ordusu, İran’dan kuzey, güney ve merkez bölgelere yeni füze saldırıları düzenlendiğini açıkladı.

Bir katil dünyanın başına bela oldu

Gazze’de 50 bin sivili katleden Netanyahu şimdi de İran’ı vurdu. Nükleer görüşmeler sürerken yapılan saldırı hem Ortadoğu’yu hem de dünyayı ateşe attı.