AKP’li kurmayları düğmeye bastı: Örgüt adına suç işleyenler cezaevinden çıkacak mı?

Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılacak

Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) örgüte üye olmayan ancak örgüt adına suç işleyenlere verilen cezalarda değişiklik yapılacak. PKK terör örgütünün silah bırakmasının ardından, Terörsüz Türkiye sürecinde yeni bir aşamaya geçiliyor.

CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM), örgüte üye olmayan ancak örgüt adına suç işleyenlere verilen cezaları iptal etti. Bu karar doğrultusunda yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.

AYM, TCK’daki ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve ‘Silahlı örgüt’ başlıklı maddelerde yer alan cezaları iptal etti. Bu durum, örgüte üye olanlar ile olmayanlar arasındaki ceza farkının orantısız olduğu düşüncesini ortaya çıkardı.

Düzenlemeler ve Yeni Cezalar

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, AYM’nin belirlediği 6 aylık sürenin bitmesine kısa bir süre kala AKP harekete geçti. Yeni Yargı Paketi’nde yapılacak düzenleme ile ‘örgüt adına suç işleme’ tanımının netleştirilmesi ve cezalarda indirime gidilmesi planlanıyor.

AKP kaynakları, AYM’nin kararını dikkate alarak söz konusu cezaları hafifleteceklerini ve yeni ceza sınırları belirleyeceklerini açıkladı.

Halen cezaevinde bulunanlar da dahil olmak üzere, cezalarda indirim yapılması durumunda tahliyelerin gerçekleşeceği belirtiliyor.

AİHM ve AYM’ye İtirazlar

Örgüte üye olmayan ancak örgüt adına suç işleyenlere verilen cezalar, kamuoyunda tartışma konusu haline geldi. Muhalefetin AYM’ye yaptığı başvurunun ardından, düzenleme önce 2023’te iptal edildi ve sonrasında suç ayrı bir kategori olarak tanımlandı.

Ancak CHP’nin ikinci iptal başvurusunun ardından, düzenleme bu yılın başında bir kez daha iptal edildi.

AYM’nin kararında, ‘örgüt adına’ ifadesinin belirsiz olduğu ve geniş yorumlanması durumunda, örgüt adına suç işleyenlerin ağır cezalarla karşılaşabileceği vurgulandı.

AİHM’in kararları da örgüte üye olmayan ancak suç işleyenlerin cezalandırılmasının insan haklarına aykırı olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, yeni düzenlemelerin geliştirilmesi gerekiyor.

Related Posts

Dünyanın gözü Türkiye’nin gücünde: NATO Genel Sekreteri Rutte ‘Müzakereyi başlatacak tek adres’ deyip Ankara’yı işaret etti

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Antalya’da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı öncesi İstanbul’da kurulacak barış masası ile ilgili açıklamada bulundu. Müzakere sürecinde Türkiye’nin çok büyük bir rol oynadığına ve diplomatik gücüne dikkat çeken Mark Rutte, “İlgili tüm ortaklarla, taraflarla iyi ilişkileri var. Görüşmelerin yürütüleceği yer belli olduğunda bir araya getirecek güç var. Dışişleri Bakanlığı aracı olarak da Türkiye’nin önemli bir rolü var elbette burada.’ ifadelerini kullandı. Rutte ayrıca, “Savaşın sona ermesi için Ukrayna hazır. Ukrayna bir ateşkese hazır. Derhal müzakere masasına oturmaya hazır. Bu kesinlikle net. Rusya tarafında artık top” dedi.

Riyad’da kritik görüşme: Trump Şara’yla buluştu

Önceki gün Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldıracağını duyuran ABD Başkanı Trump, dün de Riyad’da Şara ile görüştü. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ev sahipliğinde yapılan görüşmeye Cumhurbaşkanı Erdoğan telekonferansla katıldı.

Askeri eğitim uçağı düştü! Kazaların ardı arkası kesilmiyor….

Japonya Öz Savunma Kuvvetlerine (SDF) ait bir askeri eğitim uçağı kalkışından kısa bir süre sonra düştü. The Japan Times’ın haberine göre, Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, düşen SDF askeri eğitim uçağına ilişkin açıklama yaptı. Hayaşi, güneydeki …

Son Dakika… Bakan Işıkhan’dan ‘asgari ücrete ara zam’ ve ‘ev kadınlarına emeklilik’ açıklaması: İlk kez tarih verdi!

Son Dakika Haberi… Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan AKP Grup Toplantısı öncesinde asgari ücrette ara zam ve ev kadınlarına emeklilik hakkına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şaraa ve Trump Riyad’da görüştü

Şaraa ve Trump, Riyad’daki Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi zirvesinde görüştü.

İranlı uzman: İngiltere’nin Afganistan’da işlediği suçların kovuşturulması siyasi engeller nedeniyle zorlaşıyor

İranlı uluslararası araştırmacı Ali Şer Yazdani, İngiltere’nin Afganistan’da işlediği suçların kovuşturulmasının bu suçlara karışan Batılı ülkelerin engellemeleri nedeniyle zorlaştığını belirtti.