AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

Iğdır’da Adana’dan sonra karpuz hasadı başladı

‘Doğu Anadolu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır’da, geçen yıl 4 kez karpuz hasadı yapan Alican Akçan (60), bu yıl da ilk ürünlerini Adana’dan sonra topladı. 100 dönüm araziye ektiği karpuzları Iğdır protokolünün katılımıyla toplayan Akçan, bu yıl …

İş, aile, tatil, hepsi için ideal: En ucuz 10 minibüs

halktv.com.tr – Erkan Ersöz / ÖZEL HABER Yılın ilk iki ayında düşüşte olan hafif ticari araç pazarı, sonraki dönemde oransal olarak otomobil satışlarının üstünde bir performans sergiledi. Piyasada beş kişilik minivanlar yüzde 20’lik artışla pazardan …

Dünya Bankası’ndan köklü değişiklik sinyali

Dünya Bankası borç şeffaflığına yönelik “Radikal Borç Şeffaflığı” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda borç şeffaflığı uygulamalarında köklü değişiklikler yapılması gerektiği bildirildi.

Darphane gümüş para bastı: Tanesi 2 bin 250 liradan satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü koleksiyon parası basıyor. Galatasaray Futbol Takımı, Süper Lig’de 2024-2025 sezonunu zirvede tamamlayarak üst üste 3, toplamda 25. kez şampiyonluğa ulaştı. Galatasaray’ın Trendyol …

Kara kara düşündürecek tablo! Şirketler bir bir kapandı, yenileri açılamadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yılın ilk 5 ayına ilişkin verileri açıkladı. TOBB’un açıkladığı istatistiklerine göre, açılan şirket sayısı azalırken, kapanan şirket sayısındaki yüzde 12’lik artış kaydetti. 2025 yılı ocak-Mayıs döneminde …

Mevduat faizi güncellendi! 4 Milyon TL’nin 1 aylık getirisi belli oldu

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Haziran ayı faiz kararının açıklanmasıyla beraber bankaların faiz oranları da güncellendi. İşte 4 milyon TL’nin aylık faiz getirisi…