Uzmanından keneye karşı ‘dışarıda uyumayın’ uyarısı

Erciyes Üniversitesi Prof. Dr. Orhan Yıldız’dan Kene Uyarısı

ERÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, havaların ısınmasıyla artan kene vakaları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yıldız, kene ısırıklarına karşı alınması gereken tedbirler hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Bu mevsimde dışarıda uyumamak, geceyi dışarıda geçirmemek gerekiyor. Kenenin size ulaşması, ayaktayken hareket halindeyseniz pek mümkün değilken; yatarsanız, oturursanız, piknik yaparsanız, uyursanız, size ulaşma ihtimali yüksek diye konuştu.” dedi.

Özellikle avcılık, yaban gezileri ve trekking gibi faaliyetler sırasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldız, kene ısırıklarından korunmanın yollarını da paylaştı. Pantolonları çorabın içine yerleştirmenin etkili bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, kene ısırıklarının önlenmesi için belli ilaçların kullanılabileceğini de söyledi.

Kene ısırması sonrası geç kalınan tedavilerin hayati risk taşıdığını belirten Prof. Dr. Yıldız, şikayetlerin ortaya çıkması durumunda derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) belirtilerine karşı da vatandaşları uyardı.

Prof. Dr. Yıldız, vatandaşların kene ısırması sonrasında kendilerini hiçbir şeyleri olmadığına inandırmamaları gerektiğini ve belirtiler ortaya çıktığında hemen sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirtti. KKKA hastalarında 2. haftadan sonra kanamaların başladığını ve tedavinin önemine vurgu yaptı.

Sağlık uzmanları tarafından yapılan uyarılara dikkat ederek, kene ısırıklarından korunmak ve hastalıkların önüne geçmek mümkündür. Vatandaşların bu konuda duyarlı olması hayati önem taşımaktadır. (DHA)

Related Posts

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Endokrinolog 30’dan sonra kilo verilmemesinin nedenlerini sıraladı!

Endokrinolog, 30 yaşını geçen yetişkinlerde kilo vermeyi zorlaştıran başlıca etkenleri sıraladı.

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.