Kentsel dönüşüm yolu engellerle dolu: Yıkıldı yıkılacak bin 200 bina var

İstanbul’da Deprem Riski Altındaki Bin 200 Tabut Bina

İstanbul’da her an yıkılabilecek durumda olan bin 200 tabut bina bulunmaktadır. Ayrıca, 2000 öncesinde inşa edilen ve riskli olarak kabul edilen bina sayısı da yaklaşık 800 bin civarındadır. Bu durum, milyonlarca İstanbullunun deprem sonrası evlerine güvenle girmekte zorluk çekmesine neden olmaktadır.

Çözüm: Kentsel Dönüşüm

Risk altındaki tabut binaların yanı sıra büyük bir depremde yıkılma riski taşıyan eski yapılar için önerilen öncelikli çözüm kentsel dönüşümdür. Ancak, kentsel dönüşüm süreci birçok engelle karşı karşıyadır. Gayrimenkul Hukuku Derneği Kurucu Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşümde yaşanan süreç yönetimi tıkanıklıkları ve yargılama süreçlerinin önemli sorunlar olduğunu belirtmiştir.

Milli Seferberlik Çağrısı

İstanbul için deprem konusunda uzmanlar, milli seferberlik çağrısı yapmaktadır. Şehir Plancısı Prof. Dr. Murat Yalçıntan, “İstanbul deprem master planıyla hangi bölgelere öncelikli müdahale edilmesi gerektiği ve hangi bölgelerdeki yapıların öncelikli olarak yenilenmesi gerektiği belirlenerek risk azaltılabilir.” şeklinde konuşmuştur.

Ada Bazında Dönüşüm

Kentsel dönüşüm modeli için uzmanların farklı önerileri bulunmaktadır ancak ortak bir çağrı vardır: “Bina bazında değil ada bazında dönüşüme geçilmelidir.” Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, dönüşümün bina bazında değil ada bazında yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Şehrin yeniden planlanması gerekmektedir, çünkü bugün dahi deprem olmadan bir yerden bir yere gidilemeyecek durumlar mevcuttur.” demiştir.

Related Posts

Zaharova: Ukrayna istihbaratı suikasta dahil olmuş olabilir

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’da Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkan Yardımcısı Yaroslav Moskalik’in suikast ile öldürülmesine ilişkin, “Moskalik’in, doğu Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne yönelik Minsk Temas Grubu ve Normandiya Dörtlüsü platformlarında görev yaptığı döneme dayanan bağları göz önüne alındığında, Ukrayna istihbarat servislerinin bu suikaste dahil olmuş olabileceğine dair gerekçeler mevcut” dedi.

Antalya’da ormanlara giriş yasağı başlıyor

Antalya, 2024 yılında 275 yangına rağmen yalnızca 333 hektarlık kayıpla Türkiye’de 12. sıraya geriledi. Vali Hulusi Şahin, 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında yeni hazırlanan genelgede belirtilen alanlar dışında ormanlara girişin yasaklandığını açıkladı.

Okulda öğretmeni döven iki çocuk tutuklandı

Samsun’da okulda öğretmene bıçak çekip döven iki çocuk çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

CHP’li Gezmiş: ‘Yoksullukla mücadele etmeden milli egemenlikten söz edemeyiz’

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, “OECD raporlarına göre Türkiye’de 6,5 milyon çocuk aşırı yoksulluk koşulları altında yaşıyor. Yoksullukla, eşitsizlikle, adaletsizlikle mücadele etmeden millî egemenlikten söz edemeyiz” dedi.

Resmi Gazete’de bugün (25 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)

Resmi Gazete’de 25 Nisan 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var? İşte 25 Nisan 2025 tarihli ve 32881 Sayılı Resmi Gazete ayrıntıları.

Kütahya’da 4,5 büyüklüğünde deprem

Kütahya’nın Simav ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ardından 3,9 büyüklüğünde bir sarsıntı daha gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir