Üsküdar el açan sarhoşun bile eline para sıkıştırılan bir yerdir

Üsküdar’ın Eşsiz Sadaka Geleneği

Ahmet Yüksel Özemre’nin Gözünden Üsküdar’ın İncelikleri

Türkiye’nin ilk atom mühendisi ve Üsküdar doğumlu Fizik profesörü Ahmet Yüksel Özemre, “Üsküdar Ah Üsküdar” isimli eserinde sadaka taşı geleneği üzerine dikkat çeken hatıralarını paylaşıyor. İstanbul’un köklü semtlerinden biri olan Üsküdar’ın edep ve ahlak zenginliğini anlatırken geçmişten günümüze aktarılan özel bir uygulamadan bahsediyor.

“Üsküdar’da bazı mahallelerde “

Fıkarâ Taşı

” bulunurdu.

Mahalle sakinleri yatsı namazına camiiye giderken taşın kovuğuna bir miktar para bırakırlardı. Yatsı namazı çıkışında ihtiyacı olanlar sırayla taşın yanından geçerek elini kovuğa sokar ve bir miktar para alırdı. Bu yardımlaşma geleneğinde kimse bütün parayı almazdı, ertesi gün için yeterli olanı alırdı ve ertesi gün tekrar yardıma muhtaç olanlar için para kalırdı. Üsküdarlılar her daim cebinde bozuk para bulundurur ve ihtiyacı olanlara sadaka vermeyi bir gelenek haline getirirdi.

Özellikle vurgulanan nokta ise, kimseye karşı hor görme veya aşağılama olmadan yapılan bu yardımlaşma ve sadaka kültürüdür. Sarhoş bile olsa kimseye tahkir edilmeyen Üsküdar sakinleri, her daim yardıma muhtaç olanlara yardım elini uzatır ve karşılık beklemezdi.

2002 yılında yaşanan bir anekdot ise Üsküdar insanının yardım severliğini gözler önüne seriyor. Bir dilenciye yardım ettiği sırada alaycı tavırlarla karşılaşan Ahmet Yüksel Özemre, Üsküdar adabını ve inceliğini savunarak fakirlere vermekten hiçbir zaman çekinmediğini ifade ediyor. Bu örnek olay, sadaka kültürünün Üsküdarlılar için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

İstanbul’un farklı semtlerinde ve hatta Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde de sadaka taşları bulunmasına rağmen, en fazla sadaka taşı geleneği Üsküdar’da yaşatılmaktadır. Özellikle İstanbul Üsküdar’da bulunan çeşitli camilerin avlularında bu geleneğin yaşatılması, şehrin kültürel zenginliğinin bir yansımasıdır.

Sadaka taşı geleneği, Osmanlı döneminde geliştirilen ince ve farklı yardım yöntemlerinden biridir. Bu geleneğin amacı, ihtiyaç sahibi olanların onurunu koruyarak, yardım alırken utanç duygusu yaşamamalarını sağlamaktır. Bu sayede “alan el” ve “veren el” arasında hiçbir eziklik veya gurur kaybı yaşanmadan yardımlaşma kültürü sürdürülmüştür.

“Sadaka taşı” geleneği, günümüzde popüler hale gelen “askıda kahve” ve benzeri yardım uygulamalarından ayrı bir yere sahiptir. Bu geleneğin işlevselliği ve insaniliği, diğer yardım türleriyle kıyaslanamayacak kadar özeldir.

Üsküdar’ın bu eşsiz kültürü ve geleneği, insanlığa ve yardımlaşma ruhuna önemli bir ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.

Related Posts

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

Bafra Ovası’nda karpuz ve kavun ekimi gecikmeli başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde, 2025 yılının kavun karpuz fidesi ekimleri gecikmeli olarak başladı.

432 Park Avenue sakinleri yapıdan şikayetçi

New York’taki ‘Milyarderler Sokağı’nda bulunan ince uzun görüntüsüyle ünlü 432 Park Avenue adlı lüks gökdelenin sahipleri, milyonlarca dolarlık dairelerinin ciddi yapısal sorunlarla dolu olduğunu iddia ediyor.

İsrail bu sefer sert kayaya çarptı: Ahmed Şara ‘hesap verecekler’ diyerek açık açık meydan okudu

Suriye topraklarına saldırıp, Dürziler üzerinden karışıklık çıkarmaya çalışan İsrail’e karşı net bir duruş sergileyen Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, ülke genelindeki güvenlik durumu hakkında açıklamalarda bulunarak, sivillerin güvenliğini tehdit eden her türlü unsura karşı önlemlerin alınıp, gerekli tedbirlerin uygulanacağını vurguladı. Şara “Halkımız endişelenmesin. Sivillere zarar verenler, ağır bedeller ödeyecek” şeklinde konuştu.

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı para politikası duruşu sergiliyoruz. Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar da sürecek.” dedi.

Hazine iki tahvil ihalesinde yaklaşık 35,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 35,5 milyar TL borçlandı.