76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Yapılan Çalışmada Teruzorun Boyun Kemiği Keşfedildi

Kanada’nın Alberta bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği bulundu.

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan teruzorlar, tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiğinin, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğu belirlendi. Bu yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin ediliyor, yetişkinlerin ise 10 metreye kadar kanat açabildiği biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre, kemiği inceleyen bilim insanları, üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi keşfettiler.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown yaptığı açıklamada, “Teruzor kemiklerinin çok hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin oldukça nadir olduğunu” belirtti, ayrıca bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da nadir bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada paylaştılar ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvanın yaptığını tespit etti.

Popüler bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasına ait Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası kabul ediliyor.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av–avcı ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor ve timsahların yavru teruzorları avladığı veya beslediği düşüncesini destekliyor.

Dr. Brown ise yaptığı açıklamada, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabiliyor olması son derece etkileyici” dedi.

Her zaman en eksiksiz fosilin değil, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Amazon’dan depo otomasyonunda çığır açan yenilik

Amazon, depo otomasyonunda önemli bir kilometre taşına ulaşarak bünyesindeki robot sayısını bir milyona çıkardı. Şirket, bu büyük sayının yanı sıra, robot filolarının verimliliğini artıracak yeni nesil üretken yapay zeka modeli DeepFleet’i de tanıttı …

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

En güçlü astronomi kamerasından ilk görüntüler geldi: Sonuçlar büyüleyici!

Vera Rubin Gözlemevi’nin kullandığı dünyanın en güçlü astronomi kamerası olarak kabul edilen cihazdan ilk görüntüler gelmeye başladı. Galaksiler, Nebulalar ve 2.000’in Üzerinde Asteroit!

Apple’dan tartışma yaratan karar! Bu özelliği kullanmak için telefonunuzu değiştirmeniz gerekiyor

Apple, WWDC 2025 kapsamında iPhone’lara gelecek yeni güncelleme iOS 26’yı tanıttı. Yeni güncellemelerle birlikte sunulacak birçok yeni özellik bulunuyor. Bu özellikler arasında teknoloji severlerin en çok ilgini çekenlerden biri de Uyarlanabilir Güç …

2025’in ilk yarısındaki en iyi oyunlar belli oldu

2025 yılı oyun severler için oldukça verimli geçti. Yılın ilk altı ayında piyasaya çıkan oyunlar hem nostaljiye selam çakıyor hem de yaratıcılık sınırlarını zorluyor. İşte son dönemin en dikkat çeken yapımları…

Artık o iPhone’larda WhatsApp çalışmıyor

1 Haziran itibarıyla WhatsApp’ın çalışmayacağı iPhone modelleri açıklanmıştı. Aslında 5 Mayıs’ta kesilecek destek, 1 Haziran’a uzatılmıştı.