14 Mart Tıp Bayramı’nda sağlıkçılar iş bıraktı: Barodan destek geldi!

14 Mart Tıp Bayramı ve Sağlık Çalışanlarının Eylemi

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Ancak sağlık alanında mevcut sorunlara dikkat çekmek amacıyla hekimler ve sağlık emekçileri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi’nin basın açıklamasında, sağlık sistemindeki özelleştirme sonucunda kamu sağlık hizmetlerine erişimin gittikçe zorlaştığı vurgulandı. Açıklamada, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yeniden kamu yararına sunulması gerektiği belirtildi.

Özelleştirme ve Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu

Açıklamada vurgulanmıştır ki, sosyal devlet ilkesi gereğince her vatandaş için parasız, eşit, ulaşılabilir ve nitelikli bir sağlık hizmetine erişim hakkı devletin yükümlülüğündedir. Ancak, sağlıkta dönüşüm programı adı altında kamu hizmetleri özelleştirilmiş ve halkın kamu sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırılmıştır.

Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) tıptaki bilimsel gelişmelere uygun olarak güncellenmemesi nedeniyle, yeni nesil tedavilerin ve özellikle kanser ilaçlarının yalnızca maddi gücü olan hastalar için erişilebilir hale geldiği açıklamada belirtilmiştir.

Şehir Hastaneleri ve Kamu Sağlığına Etkileri

Açıklamada, şehir merkezlerindeki kamu sağlık kurumlarının kapatılarak, şehir merkezinin dışında bulunan ve uluslararası standartlara uymayan şehir hastanelerine taşınması eleştirilmiştir. “Şehir hastanelerinin müteahhitlerine yapılan garanti ödemeleriyle ülkemizin 50 yılı ipotek altına alınmıştır” denilmiştir.

Sağlık Emekçilerine Yönelik Şiddet ve Mesleki Özerklik Sorunu

Açıklamada, sağlık alanındaki sorunların hastaların yanı sıra sağlık emekçileri için de ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekilmiştir. Kamu sağlık kurumlarında çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin düşük maaşlarla ve aşırı iş yükü altında çalıştığı belirtilerek, siyasi iktidarın sağlık çalışanlarını itibarsızlaştırması ve sorunları sorumlu olarak göstermesinin sağlıkta şiddeti artırdığına işaret edilmiştir.

Özel Sağlık Sigortası Zorunluluğu ve Artan Maliyetler

Açıklamada, sağlık alanındaki özelleştirme politikalarının vatandaşları özel hastanelere yönlendirdiği ve kamu sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandığı belirtilerek, özel sağlık işletmelerine başvurmayı zorunlu kıldığı ifade edilmiştir. Bunun sonucunda sağlık hizmetlerinin ticarileştirildiği ve bir hak olmaktan çıkarıldığı vurgulanmıştır.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür”

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi, sağlıktaki sorunlara çözüm olarak “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür” diyerek şu taleplerde bulunmuştur:

  • Herkes için parasız, nitelikli ve ulaşılabilir kamu sağlık hizmeti sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir.
  • Sağlık politikaları bilimsel verilere dayanarak şekillendirilmeli ve sağlık çalışanlarının demokratik hakları korunmalıdır.
  • Sağlıkta dönüşüm programı adı altındaki özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir.

G(Ö)REVDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK

Related Posts

TBB’den İmamoğlu’nun avukatıyla ilgili açıklama

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan’ın sabah saatlerinde savcılıkça görüşmeye çağrıldıktan sonra tutuklanmasına sert tepki gösterdi.

Kırşehir’de ‘şap’ paniği

Kırşehir’de canlı hayvan pazarı, ‘şap’ gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı.

Eskişehir’de tefecilik operasyonu

Eskişehir’de düzenlenen tefecilik operasyonundan gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı.

Ümit Özdağ’dan TBB’ye ziyaret… TBB Başkanı Erinç Sağkan: ‘Türkiye’nin ivedi olarak hukuk devleti çizgisine tekrar oturması gerekiyor’

Tahliye olmasının ardından ziyaretlerini sürdüren Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan’ı ziyaret etti. Görüşme sonrası yapılan açıklamada Özdağ, Türkiye Barolar Birliği’nin verdiği hukuki destek için teşekkürlerini iletti. Sağkan, “Türkiye’nin ivedi olarak hukuk devleti çizgisine tekrar oturması gerekiyor. Bu anlamda Türkiye Barolar Birliği olarak üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirmeye gayret ediyoruz. Haksızlık nereden gelirse gelsin, karşısında hukuk devleti ve hukukun üstünlüğünü savunma gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.

İsrail’den savaşı tırmandıracak çıkış: Tahran’ı karartma zamanı geldi

Soykırımcı terör devleti İsrail’in Ulaştırma Bakanı Miri Regev, İran’ın sabah düzenlediği misillemenin ardından “Tahran’ı karartma zamanı geldi” açıklamasında bulundu.

Ehliyet özellikli çipli kimlikler geçersiz mi sayılacak?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, bazı trafik denetimlerinde kimlik kartına ehliyet bilgisi entegre olan sürücülere ‘ehliyet taşımadıkları’ gerekçesiyle kesilen 18 bin 678 TL’ye varan idari para cezalarını Meclis gündemine taşıdı.